Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Δεν ελήφθησαν προδήλως υπόψη τα κριτήρια!

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, και κύριοι συνάδελφοι, όντως εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας με το δεδομένο ότι δεν έχουμε ταυτόχρονη αντίστοιχη προς τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες μεταβίβαση πόρων. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί την δικαιολογητική βάση της αντισυνταγματικότητας, η οποία σήμερα προβάλλεται και τούτο ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το οποίο θα μιλήσουμε στην οικεία χρονική στιγμή. Πέραν αυτού όμως, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία της Ολομέλειας που συνιστά πάγια νομολογία η υπ’ αριθμόν 3443/1998 και μία άλλη του τμήματος, η υπ’ αριθμόν 1333/2000 σύμφωνα με τις οποίες: όταν προκειμένης ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να λαμβάνονται προδήλως υπόψη τοπικά κριτήρια συναπτόμενα με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες της περιοχής και χωρίς βέβαια αυτό να συνδέεται με τη γενικότερη θεραπεία του σκοπού των συγχωνεύσεων.

Με άλλα λόγια η αντισυνταγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερείδεται σε δύο στοιχεία, στη μη ταυτόχρονη μεταβίβαση προς τις αντίστοιχες μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες πόρων και η δεύτερη βάσει της αντισυνταγματικότητας είναι στο γεγονός ότι κατά την χωροθεσία δεν ελήφθησαν προδήλως υπόψη τα κριτήρια στα οποία προαναφέρθηκα και τα οποία η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμα, προκειμένου να υπάρχουν για να δεχθεί τη συνταγματικότητα, άλλως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προκειμένη περίπτωση δέχεται την ύπαρξη της αντισυνταγματικότητας.

Το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, για έναν λόγο. Όποιος έχει έννομο συμφέρον, δηλαδή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καταργούνται ή συγχωνεύονται και αναδεικνύουν την έλλειψη αυτών των κριτηρίων, κριτήρια τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι βέβαιο κατά την εκτίμησή μου ότι στη σχετική δίκη θα κερδίσουν την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου