Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Της τοποθέτησης των εισηγητών προηγήθηκε προβολή αντιρρήσεων συνταγματικότητας εκ μέρους της ΝΔ (μέρος των οποίων ενστερνίστηκαν ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ), η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (με την διαδικασία της έγερσης των συμφωνούντων βουλευτών).

Ο λέγων εκ μέρους της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης περισσότερες  πληροφορίες, είπε ότι σειρά άρθρων αντίκεινται σε παραγράφους του Συντάγματος και συγκεκριμένα ότι καταργείται το τεκμήριο της γενικής αποφασιστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ, ενώ δεν υπάρχει αντιστοίχιση των πόρων όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. «Δεν μπορεί να υπάρξει Καλλικράτης χωρίς τον Περικλή. Περικλής είναι η οποιαδήποτε κυβέρνηση σέβεται στην πράξη την εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει τους πόρους και αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τα γεγονότα προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο Περικλής που θα ευνοήσει και θα αβαντάρει την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη» ανέφερε.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης περισσότερες πληροφορίες, απέρριψε τα επιχειρήματα της ΝΔ και τόνισε ότι το νομοσχέδιο «εξοπλίζει οικονομικά στον καλύτερο δυνατό βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση» ενώ - αναφερόμενος στο ζήτημα αντιστοιχία πόρων και αρμοδιοτήτων - διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση αν στην πορεία προκύψει ότι χρειάζονται πρόσθετοι πόροι αυτό θα μπορεί να γίνει με προεδρικό διάταγμα μετά την αναζήτηση της γνώμης της ΚΕΔΚΕ».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Μίχος, έκανε λόγο για νομοθέτημα - όχημα της πορείας προς το μέλλον και γι αυτό η ισχυρή και αταλάντευτη βούληση της κυβέρνησης είναι να πατήσει σε στέρεο έδαφος. Εξάλλου, όπως είπε στο νομοθέτημα δεν έχει παρεισφρήσει κανένα απολύτως ελάττωμα κάτι που υποδηλώνει και η συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΣτΕ στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τόνισε πως το κόμμα του δεν εστιάζει τη κριτική του στο θέμα της αντισυνταγματικότητας, καθώς είναι ριζικά αντίθετο στον Καλλικράτης «είναι μια αναπροσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου».

Από τον ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι υπάρχει βάση αντισυνταγματικότητας αναφορικά με την μεταφορά των πόρων που θα πρέπει αντιστοιχεί στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων και επέκτεινε το σκεπτικό συμπεριλαμβάνοντας και ζήτημα χωροθέτησης των νέων ΟΤΑ, εκτιμώντας ότι πλήττεται το δικαίωμα εννόμου προστασίας του πολίτη.

Ως δικαιολογητική βάση αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε και ο Φ. Κουβέλης περισσότερες  πληροφορίες (ΣΥΡΙΖΑ) το θέμα της αντιστοιχίας των πόρων και των αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ και ακόμη αναφερόμενος στο θέμα της χωροθεσίας, είπε ότι η νομολογία του ΣτΕ θεωρεί κρίσιμα κριτήρια, τα οποία δεν υιοθετούνται।

http://news.pathfinder.gr/greece/politics/632494.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου