Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ  ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ , 3/5/2010
  
 
ΠΡΟΣ : ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
 
 

ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

 
Ως Σας είναι γνωστό στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου που θα περιλαμβάνει τους νυν δήμους Αμφίκλειας, Ελάτειας, Τιθορέας.

Ωστόσο κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου παρατηρείται η κραυγαλέα αντίφαση – ανακολουθία ενώ στους κατατεθειμένους χάρτες και στατιστικούς πίνακες (στοιχεία που αποτελούν το αποτέλεσμα εξέτασης των αντικειμενικών κριτηρίων που το σχέδιο προβλέπει για τον ορισμό της έδρας) ο νέος δήμος καταγράφεται ως Δήμος Αμφίκλειας, στη λίστα συγκρότησης των νέων δήμων αναφέρεται ως Δήμος Παρνασσού με έδρα την Κ.Τιθορέα.

Η αντίφαση αυτή κατά την άποψη μας μπορεί να οφείλεται μόνο σε δύο λόγους. Είτε πρόκειται για λάθος παιδαριώδους προχειρότητας των υπευθύνων συντακτών είτε σε σκόπιμη πολιτική παρέμβαση (υπογραμμίζεται η δυσκολία μεταβολής ενός χάρτη σε σχέση με τα ευκόλως μεταβλητά κείμενα).

Στην πρώτη περίπτωση παρακαλείσθε να εισηγηθείτε την άμεση διόρθωσή του με βάση την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων. Στην περίπτωση πολιτικής παρέμβασης η απόπειρα εδράζεται σε μικροπολιτικά και κομματικά κριτήρια.
 
Ωστόσο η ανάπτυξη και αειφορία του τόπου μας δεν μπορεί να εξαρτάται από μικροκομματικές παρεμβάσεις και προσθήκες.
 
Τα κριτήρια για την διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τεθεί εδώ και χρόνια τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.
Οι εκθέσεις της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε και η αιτιολογική έκθεση του παρόντος σχεδίου νόμου διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις συγκρότησης των νέων δήμων και τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
 
Από την απλή ανάγνωση των σχετικών κειμένων καθίσταται σαφές ότι στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Αμφίκλειας είναι ο μόνος εκ των τριών επιλογών που πληροί τους όρους του Καλλικράτη και αποτελεί την εγγύηση για την συνεκτικότητα και την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.
 
Η κεντρική διοίκηση και οι προσπάθειες των πολιτών έχουν εφοδιάσει τον Δήμο Αμφίκλειας με ισχυρές δομές υπηρεσιών που αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη ενός οργανισμού αυτοδιοίκησης.(σχετ. φάκελλος 1)
Σε όλους τους τομείς κρατικής και τοπικής λειτουργίας υφίστανται συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία καθιστούν το Δήμο Αμφίκλειας πόλο ανάπτυξης προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής.
 
Επισημαίνουμε ενδεικτικά ότι στόχος και ''όρος'' της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ήταν η διαχειριστική επάρκεια των φορέων που θα είναι τελικοί δικαιούχοι έργων και δράσεων .Ο Δήμος Αμφίκλειας ήταν από τους πρώτους Δήμους που πέτυχε την πιστοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών...
 
Αναρωτιόμαστε , η κυβέρνηση μέσω του Καλλικράτη οφείλει να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες δομές και συνθήκες ή προτιμά να ''λεηλατήσει'' και να αποξηλώσει ότι έχει δημιουργηθεί υγιώς για να διαμορφώσει , με απίστευτο οικονομικό κόστος, νέα σημεία αυτοδιοίκησης...
 
Ως νέοι άνθρωποι , δεν διακατεχόμαστε από τοπικιστικά αισθήματα και ιδεολογήματα.
 
Απαιτούμε να έχουμε το δικό μας όραμα για την ευημερία του τόπου μας.
 
Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια μικροκομματικών και μόνο προθέσεων που δεν απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
 
Η Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας, η ανάπτυξη με περιβαλλοντικά κριτήρια επιβάλλουν σήμερα αποφάσεις και βιώσιμες λύσεις.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτούμε να τεθεί η Αμφίκλεια ως έδρα του νέου δήμου, απαίτηση που ενισχύεται από την 2.5.2010 Απόφαση του συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Φθιώτιδας. Σας αποστέλλουμε δε, όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα και τη ''βιωσιμότητα'' της επιλογής προς όφελος όλων των πολιτών της περιοχής μας. 
 
Εσείς, κατά το σύνταγμα και το δημοκρατικό προγραμματισμό, άμεσοι αντιπρόσωποί μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, υποχρεούστε να υποστηρίξετε την ένσταση μας και να τοποθετηθείτε αρμοδίως - δημοσίως.
 
 Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, φρονούμε ότι ενδεχόμενη άρνηση επίσημης τοποθέτησης σας θα θεωρηθεί ότι στηρίζεται σε τακτικές πολιτικών ισορροπιών που θα έπρεπε να είχαν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν εν μέσω μάλιστα τρομακτικών αλλαγών για τη χώρα. 
Προφανώς, ενδεχόμενη άρνησή σας να προβάλλετε την αλήθεια σας θα σας καθιστούσε συνυπεύθυνους στο ενδεχόμενο σκόπιμης παράκαμψης των αντικειμενικών κριτηρίων, γεγονός που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση μας ως προς την άσκηση των νόμιμων πολιτικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
 

 
ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΙΒΑΚΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ






ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1)Κα. Μπατζελή Αικατερίνη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

2)Κα Αντωνίου Τόνια, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας

3)Κο Γιανόπουλο Αθανάσιο, Βουλευτή ΝΔ Ν. Φθιώτιδας

4)Κο Σταϊκούρα Χρήστο, Βουλευτή ΝΔ Ν. Φθιώτιδας

5)Κο Τσώνη Νικόλαο, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. ΦΘιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου