Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η ημιμάθεια είναι η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας.( Ντοστογιέφσκι)




Ο Καλλικράτης, ο μεγάλος αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, δεν θα αισθανόταν καθόλου καλά αν διαπίστωνε πόσο κακοποιείται, στο όνομά του, η έννοια της χωροταξίας.
«Τοπικές αντιδράσεις για το χωροταξικό των νέων Δήμων», «στάση αναμονής κρατούν οι δήμαρχοι μέχρι να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων», «καθυστερεί η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων», είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούγονται και γράφονται καθημερινά, προς δόξαν της ημιμάθειάς μας……!

Όταν κάποιος λέει ότι η Κ. Τιθορέα πρέπει να είναι έδρα του νέου συνενωμένου δήμου για χωροταξικούς λόγους πλανάται πλάνη οικτρά.

Η Χωροταξία δεν είναι γεωμετρία!

Χωροταξία είναι ο προσχεδιασμένος μετασχηματισμός του κοινωνικό-οικονομικού γεωγραφικού χώρου ,που εκφράζει τους στόχους μια οργανωμένης κοινωνίας (Βασενχόβεν 1997).

Το αντικείμενο της χωροταξίας είναι η διάταξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στων περιφερειακό χώρο ,πάνω από το επίπεδο των οικισμών και των πόλεων. (Friedmann 1964).
Χωροταξία είναι η αναζήτηση ,μέσα στο γεωγραφικό πλαίσιο μιας χώρας ή περιφέρειας ,μιας καλύτερης κατανομής των ανθρώπων ,σε συνάρτηση με τους φυσικούς πόρους και τις οικονομικές δραστηριότητες (Claudius petit ,στο Delmas 1963).

Και συνεπώς η έδρα δεν θα έπρεπε να επιλεγεί ώστε να αποτελεί σημείο- κέντρο του νέου συνενωμένου δήμου. Άλλωστε καθίσταται σαφές πως οι οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη και την αειφορία ενός τόπου και δη ενός συνενωμένου δήμου.

Να αναφερθεί εδώ πως η μέση απόσταση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του νέου συνενωμένου δήμου είναι:

  • Από την Αμφίκλεια 16,9 km
  • Από την K.Τιθορέα 15,4 km
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου