Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στην ΚΕΔΚΕ ο "Καλλικράτης"

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις της ΚΕΔΚΕ, πυροδοτεί ο "Καλλικράτης". Η πλειοψηφούσα παράταξη διαφωνεί επί της αρχής του νομοσχεδίου και ζητά επιπλέον χρόνο για την διαβούλευση. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ότι ο "Καλλικράτης" συνδιαμορφώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και τις εισηγήσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

"Να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις"

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, η ΚΕΔΚΕ θα συνεχίσει τη διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις, ώστε, το τελικό σχέδιο νόμου που θα σταλεί προς ψήφιση στη Βουλή να υπηρετεί πράγματι τους σκοπούς της μεγάλης μεταρρύθμισης, όπως από δεκαετίας την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ ειπώθηκε ότι ο χρόνος για την διαβούλευση δεν είναι επαρκής και ζητά τουλάχιστον 15 ημέρες επιπλέον.

Συνάντηση με Α. Σαμαρά

Με την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση και τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και του ζήτησε τη βοήθεια της ΝΔ, για τη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που έχει δύο μέρη: "Το πρώτο μέρος ότι αν αυτό το σχέδιο νόμου παραμείνει ως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από την Τ.Α. και δεύτερον του παραδώσαμε τις παρατηρήσεις που ομόφωνα αποφασίσαμε σήμερα στο θεσμικό, το οικονομικό και το χωροταξικό κομμάτι το οποίο θα συμπληρωθεί τη Δευτέρα με το έκτακτο συνέδριο προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης αυτού του σχεδίου νόμου".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αντιδράσεις Δημάρχων με απεργία πείνας, αλλά και για τους ελέγχους που προβλέπει ο "Καλλικράτης" και τους μισθούς των Δημάρχων, ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε:

"υπάρχουν ακραία λάθη σε ότι αφορά το χωροταξικό που μπορώ να πω ότι - ο καθένας βέβαια επιλέγει το δικό του τρόπο αντίδρασης- έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Υπάρχουν καταστάσεις που ξεφεύγουν των δεσμεύσεων του υπουργού όπως ότι θα ήταν ενιαία τα κριτήρια και δεύτερον ότι δεν θα πηγαίναμε σε δήμους τέρατα".


"Οι δήμαρχοι αδιαφορούν πλήρως για όσους ελέγχους βάζει το σχέδιο Καλλικράτης, δεν τους φοβούμεθα, δεν θεωρούμε θέμα αιχμής τους μισθούς των δημάρχων. Δεν πρόκειται να τα σπάσουμε γι’ αυτό. Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό γιατί πολύ σπέκουλα έχει γίνει". Τέλος ο κ. Κακλαμάνης ήταν επικριτικός εναντίον μειοψηφίας δημοσιογράφων και στον αρμόδιο υπουργό "ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ή άφησε να χαρακτηρίζεται το σύνολο των δημάρχων - για να μην πω τη βαριά λέξη - τουλάχιστον αναξιοπρεπείς. Αν έχει συγκεκριμένα παραδείγματα να μας τα πει".

O κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με το προεδρείο της ΕΝΑΕ. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Δράκος δήλωσε: “Εμείς από την πλευρά μας αν δεν υπάρξουν προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές θα πούμε ένα μεγάλο όχι. Περιμέναμε να δώσει ο Καλλικράτης σάρκα και οστά στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά διότι η σάρκα δεν υπήρξε. Ζητείται Καλλικράτης για να καταθέσει πρόταση οικοδομήματος για την Αυτοδιοίκηση".


Η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη" θα κορυφωθεί την προσεχή Δευτέρα στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ενώ, έκτακτο συνέδριο έχουν προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα και οι νομάρχες


Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.ert.gr/el/ellada/politiki/36104-stin-kedke-o-kallikratis







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου